Ficat gras

    Ficatul gras, denumit și steatoză hepatică, reprezintă acumularea excesivă de grăsimi - trigliceride - în celula hepatică, denumită hepatocit. 
  Uneori, afecțiunea poate fi însoțită și de o inflamație a ficatului, caz în care este vorba despre steatohepatită. 
  În cazul ficatului gras nonalcoolic, nu se cunosc cauzele concrete care au dus la acumularea de grăsimi în zona ficatului. Totuși, acest tip de afecțiune apare cel mai frecvent în cazul persoanelor care au:
  •  diabet; 
  •  prediabet - situație în care nivelul glicemiei pe nemâncate este între 100 și 125 mg%; 
  •  obezitate - atunci când greutatea corporală este mai mare cu 25% față de greutatea normală; 
  •  colesterol sau nivel scăzut al trigliceridelor serice; 
  •  hipertensiune arterială 
  •  hepatită cronică virală C; 
  •  consum excesiv de alcool 
 Simptomele ficatului gras 
  •  senzație acută de oboseală; 
  •  lipsă de energie; 
  •  dureri în zona abdomenului; 
  •  dureri în zona subcostală;
  •  inflamarea zonei din partea dreaptă a abdomenului;
  •  apetit scăzut; 
  •  scăderea în greutate; senzație de greață. 
 De cele mai multe ori, persoanele afectate descoperă că suferă de steatoză în urma analizelor de rutină. 
 Tratamentul pentru pacienții cu ficat gras implică respectarea unui regim igieno-dietetic. 
 Nu există un tratament medicamentos standard care să vindece ficatul gras, deși au fost și sunt cercetate mai multe terapii în acest sens. 
 În cazul persoanelor care au ficatul gras, suferă de diabet și nu respectă un regim alimentar special, există riscul dezvoltării fibrozei hepatice. 
 

  Remedii naturiste

  Indiferent de remediile naturiste folosite pentru combaterea steatozei hepatice, e important sa se respecte indicatiile oferite de medic cu privire la dieta si stilul de viata abordat.
 
   Aloe vera retete si preparare   >    
   
 - Bautura miraculoasa care detoxifica ficatul, combate colesterolul si kilogramele in plus!  
Pentru prepararea bauturii, ai nevoie de:
  •  1,5 l apa
  •  3 legaturi de patrunjel
  •  1 kg de lamai
  •  un varf de cutit de bicarbonat de sodiu 
Preparare 
 Spală bine lămâile,după care ţine-le în apă caldă cu bicarbonat de sodiu o jumătate de oră, apoi,fierbe 1,5 litri de apă,las-o să se mai răcească,după care adaugă pătrunjelul tăiat şi lămâile cu coajă. 
 Compoziţie se ţine la frigider 24 de ore,după care se amestecă în blender. 
 Pentru combaterea colesterolului şi arderea depozitelor de grăsime,se iau câte 100 ml din această băutură în fiecare zi. 

 Apa de stafide
 Stafidele sunt o bogată sursă naturală de minerale şi vitamine, însă şi mai bogată este apa în care au fost înmuiate, acest lucru se datorează faptului că zahărul este redus spre zero, ceea ce te ajută să obţii un remediu naturist, foarte bun pentru ficat. 
 Consumul de stafide, dimineaţa pe stomacul gol, te ajută la îngrijirea inimii, scade nivelul trigliceridelor, elimină colesterolul rău şi previne indigestia şi constipaţia. 
 Refluxul gastroesofagian, problemele digestive, balonarea sau durerea în zona ficatului sunt primele semnale care te vor anunţa într-un mod, nu tocmai plăcut, că organismul tău are nevoie să elimine toxinele. 
 Dacă bem apă de stafide timp de patru zile, consecutiv, o dată pe lună, vei ajuta ficatul să funcţioneze la capacitatea sa, iar tu te vei simţi mult mai bine şi plin de viaţă. 
 
Ingrediente:
  • 2 căni cu apă 
  • 150 grame de stafide
 Preparare: 
  Caută stafide mai închise la culoare și care să nu fie nici prea tari, nici prea moi. Alege stafide întregi și asigură-te că sunt curate. Spală stafidele și pune-le deoparte.
 Pune la fiert două căni cu apă.
 Adaugă stafidele și lasă-le să fiarbă la foc mic timp de 20 de minute. Este foarte simplu. Însă procedeul nu se încheie aici. 
 Trebuie să lași stafidele la înmuiat în apă și peste noapte.
 În dimineața zilei următoare, strecoară apa și lasă deoparte stafidele. 
 Încălzește puțin din acest lichid delicios pentru a-l putea consuma. 
 După un sfert de oră spala bine stafidele pe care le punem din nou într-o cană, peste care turnăm apă fiartă şi răcită şi se va lăsa până a doua zi dimineaţă.
 Poți să îl bei cald sau fierbinte, dar cel mai important lucru este să îl consumi pe stomacul gol, imediat după ce te trezești. 
 Așteaptă apoi încă 30-35 de minute înainte de a servi micul dejun. 
 Alte recomandări 
 Este bine să repeți acest remediu pentru câteva zile consecutive, iar seara lasă băutura pregătită pentru a putea fi servită imediat după trezire.
 Se va consuma apa împreună cu stafidele pe stomacul gol, pe o perioadă de 4 zile, consecutiv, o dată pe lună. 
 Putem renunţa la cafeaua de dimineaţă în favoarea acestui remediu naturist, măcar pentru 4 zile pe lună.   
 
 Leacul minune din batrani – siropul de usturoi - mai eficient ca penicilina 
  Bogat în substanțe nutritive care favorizează imunitatea, cum ar fi vitaminele C, B1 și B6, alicina, fierul și fosforul, siropul de usturoi este un remediu excelent pentru creșterea sănătății.
  Cea mai buna optiune este, fara indoiala, consumul de remedii naturale, deoarece nu vor exista efecte secundare sau reactii adverse, totodata intarindu-ne sistemul imunitar si redandu-ne sanatatea. 
  Siropul de usturoi este super sanatos si poate cel mai natural remediu, el oferind cele mai multe beneficii pentru sanatate. este simplu si usor de facut deoarece contine ingrediente putine si nu este costisitor.
 Siropul de usturoi este ceva ce ar trebui sa ai mereu la indemana.
 Efecte terapeutice 
  • Siropul de usturoi reduce hipertensiunea si reintinereste ficatul.
  • Ameliorează catarul respirator, durerile de cap şi accelerările ritmului cardiac, reducând considerabil perioada de vindecare. 
  • Combate infecţiile, degajează sinusurile, bronhiile şi plămânii, reduce semnificativ nivelurile colesterolului.
  • În ceea ce priveşte limitarea efectelor coagulării sângelui cu nivel mare de colesterol, siropul de usturoi are o acţiune protectoare foarte semnificativă, contribuind la prevenirea bolilor arteriale. 
 Reteta
  Ingrediente: 
  • 8 căței de usturoi curățați și ușor zdrobiți; 
  • 200 ml miere; 
  • 200 ml cidru din oțet de mere. 
   Preparare: 
 Adaugi mierea și oțetul de mere peste usturoi, după care mixează amestecul la viteză maximă timp de 15 secunde. 
 Compoziția formată se păstrează într-un borcan, la frigider timp de 5 zile. 
 După acest timp, siropul este gata, dar trebuie amestecat în fiecare zi. 
 Cum trebuie consumat acest sirop: 
 Adaugati 2 lingurite de sirop intr-un pahar cu apa si beti din el dimineata pe stomacul gol,imediat dupa ce v-ati trezit.
 Ar trebui sa stiti ca acest sirop este extrem de puternic si nu trebuie consumat in mod direct. De aceea se amesteca cu apa. 
 Usturoiul este unu dintre cele mai sanatoase alimente de pe planeta. 
 Are puternice efecte anti-bacteriene si proprietati anti-virale. 
 
  Armurariul – aceasta planta este adesea folosita, sub forma de extract ori supliment alimentar, in tratarea afectiunilor hepatice. Poti folosi insa armurariul si sub forma de ceai, astfel incat sa protejezi ficatul. 
 
  Ceaiul verde – catehinele din ceai au abilitatea de a imbunatati functiile hepatice si de a preveni acumularea grasimilor la nivelul ficatului. Se recomanda, in acest sens, consumul a 2-3 cesti de ceai verde pe zi. 
 
  Usturoiul – usturoiul are un rol protector asupra ficatului. Consumul acestuia combate rezistenta la insulina, stresul oxidativ si, totodata, imbunatateste metabolismul grasimilor. Asadar, usturoiul consumat crud, in mod regulat, poate fi un aliat de pret in combaterea steatozei hepatice. 
 
 Strugurii rosii – strugurii contin resveratrol in concentratii mari, iar acest antioxidant combate inflamatia de la nivelul ficatului, reducand astfel daunele aduse la nivel hepatic de boala de ficat gras. Studiile sugereaza ca resveratrolul utilizat zilnic poate preveni boala de ficat gras. 
 
 Turmericul – antiinflamator renumit, dar si un excelent antioxidant, turmericul poate combate steatoza hepatica, imbunatatind abilitatea organismului de a metaboliza grasimile si prevenind, totodata, acumularea acestora la nivelul ficatului. Se recomanda, in acest sens, consumul zilnic de ceai de turmeric. Turmericul poate fi dizolvat si in lapte pentru a fi consumat zilnic. 
 
 Cafeaua – o ceasca de cafea pe zi poate fi, de asemenea, folosita pe post de remediu natural in tratarea bolii de ficat gras. Studiile arata ca aceasta poate reduce inflamatia ficatului, contribuind totodata la reducerea obezitatii si a riscului de boli cardiovasculare. 
 
 Spirulina – aceasta alga este bogata in proteine, vitamine, minerale, dar si antioxidanti de pret. Spirulina sustine functiile sistemului imunitar, insa, totodata protejeaza ficatul. Studiile au aratat ca aceasta este benefica in tratarea bolii de ficat gras. 
 
  Anghinarea nu poate lipsi de pe lista de remedii naturiste pentru ficatul gras.   
  Acest aliment este un diuretic excelent și ajută la reglarea nivelului de colesterol și a glicemiei.
  Anghinarea este foarte sănătoasă deoarece reduce absorbția grăsimilor. 
  Ingrediente:
  •   4 anghinare proaspete 
  •   2 lămâi (800 g) 
  •   4 căni de apă (1 litru) 
  Mod de preparare 
  Pune cele 4 anghinare într-o cratiță de metal, adaugă apa și dă amestecul în clocot. 
  Taie lămâile felii și pune-le în același vas. Lasă amestecul să fiarbă încă aproximativ 20 de minute. Strecoară apoi infuzia și las-o să se răcească. 
  Bea remediul pe stomacul gol timp de 15 zile.  
 
Meniu alimentar pentru tratamentul ficatului gras 
 
  Tratamentul prioritar pentru boala ficatului gras, cu sau fără legătură cu consumul de alcool, constă în principal în obținerea, prin dietă și mișcare, a unei greutăți corporale sănătoase.
 Puteți ameliora boala prin menținerea sub control a diabetului, dacă suferiți de așa ceva. 
 
 Salată de morcovi cu chimen și stafide 
 Ingrediente: 
  •  5 morcovi rași 
  •  1 linguriță semințe de chimen 
  •  2 linguri de stafide uscate 
  •  1 linguriță de sare, piper 
  •  30 ml oțet de mere 
  •  60 ml de ulei de măsline extravirgin 
 Mod de preparare:  
 Zdrobiți semințele de chimen folosind un mojar sau măcinați-le într-o râşniţă de cafea. 
 Puneți stafidele într-un castron mic și acoperiți cu apă călduță. 
 Într-o cratiţă mică, încălziți oțetul de mere şi lăsaţi-l să se răcească. Adăugați chimenul, sarea și piperul. 
 Se toarnă și uleiul de măsline, bătând bine pentru a emulsiona amestecul. 
 Scurgeți stafidele și presați-le ușor pentru a îndepărta excesul de apă. Se amestecă împreună cu morcovii rași și se toarnă vinegreta. 
 Puneți la frigider înainte de servire. 
 
 Ardei umpluți cu curcan și legume 
 Ingrediente: 4
  •  5 ardei gras roșu (sau orice culoare) 
  •  500 g carne de curcan, tocată 
  •  2 linguri ulei de măsline 
  •  1 ceapă tocată 
  •  1 dovlecel tăiat bucățele (fără sâmburi) 1
  •  /2 ardei gras verde tăiat cubulețe, 
  •  1/2 ardei galben tăiat cubulețe 
  •  1 lingură de pastă de tomate 
  •  ½ conservă de roșii tăiate cuburi și scurse (se pot folosi și proaspete) 
  •  1 linguriță oregano 
  •  1 legatură de pătrunjel 
  •  1 linguriță praf de usturoi 
  •  sare și piper după gust 
 Mod de preparare:  
 Puneți ardeii grași într-o tigaie teflonată, ca să se coacă un pic pentru a putea să curățați pe cât posibil coaja. 
 Tăiați capacele ardeilor şi eliminați semințele. Scurgeți şi puneți-i deoparte. Păstrați capacele pentru a le pune înapoi după ce umpleți ardeii. 
 Încălziți cuptorul la 180 grade C. 
 Într-o tigaie la foc mediu, căliți puțin carnea de curcan (până prinde un pic de culoare). 
 În aceeași tigaie, se încălzeşte uleiul de măsline şi apoi se adaugă ceapa, dovleceii, ardeiul verde şi galben, piper și gătiți până se înmoaie. 
 Adăugați și carnea de curcan în tigaie şi puneți restul de ingrediente – pătrunjel, oregano, roșiile, usturoiul, sare. 
 Umpleți ardeii cu acest amestec și puneți și capacele pe care le-ați tăiat. 
 Ardeii se așează într-o cratiță potrivită cu mărimea lor, astfel încât să se sprijine unii în alții. 
 Se adaugă o cană de apă amestecată cu pasta de tomate, sare, piper. Băgați cratița la cuptor pentru 30-40 minute și preparatul este gata. 
 Se pot consuma ca atare, ca fel principal sau cu 1 lingură de iaurt pusă deasupra lor.
 
  Chiftele de varza si ton  
 Prepararea mancarurilor la bolnavii sau suferinzii de ficat este delicata. Varietatea de nutrienti din chiftelele de varza si ton este binevenita in alimentatia unui bolnav. 
 Tonul aduce numeroase beneficii ficatului in caz de ciroza hepatica, furnizand cantitati importante de proteine si acizi grasi omega-3, care diminueaza nivelul colesterolului rau si al trigliceridelor.
  Ingrediente:  
 180 g ton in suc propriu, scurs bine 
 1 sfert de varza alba, taiata fasii cat mai subtiri 
 1 ceapa mica, maruntita 
 40 g faina cu agent de crestere 
 2 oua, batute bine 
 60 ml lapte degresat 
 2 linguri ulei de rapita 
 Mod de preparare: 
 Puneti toate ingredientele intr-un bol mare, amestecati-le cu o spatula si lasati compozitia sa se odihneasca 10 minute. 
 Incingeti o tigaie anti-aderenta la foc potrivit si adaugati uleiul de rapita. 
 Puneti cate o lingura din compozitia cu ton in tigaie si prajiti chiftelele pe ambele parti, pana devin aurii. 
 Daca doriti o textura mai fina, puteti procesa compozitia in blender inainte de prajire. 
 
 Briose cu branza si ceapa 
 Usor de tolerat briosele cu branza si ceapa sunt hranitoare, delicioase si eficiente in stimularea apetitului alimentar. 
 Ingrediente: 
 120 g faina alba cu agent de crestere 
 120 g faina integrala 
 2 lingurite praf de copt 
 1 sfert de lingurita piper negru 
 1 ceapa mica, data pe razatoare 
 100 g branza degresata, rasa 
 2 oua 100 g lapte degresat 
 Mod de preparare: 
 Preincalziti cuptorul la 180 de grade Celsius.
  Amestecati ambele tipuri de faina, praful de copt, piperul, ceapa data pe razatoare si branza rasa. 
 Separat, bateti bine ouale impreuna cu laptele. 
 Turnati aceasta mixtura in mijlocul amestecului de faina si amestecati cu grija, pana cand obtineti un aluat omogen (nu insistati prea mult, altfel briosele vor avea o consistenta prea tare). 
 Turnati aluatul in forme de briose si coaceti-le 20-30 de minute (verificati cu o scobitoare daca s-au copt bine in mijloc). 
 Serviti preparatul imediat.