Apiterapie

           Mierea de albine, polenul si pastura si-au demonstrat eficacitatea in tratamentul bolilor hepatice cronice, actionand atat la nivel local cat si general. 
   Polenul recoltat de albine este considerat unul dintre cei mai sanatosi nutrienti pe care natura ii poate pune la dispozitie.
   Polenul crud este un produs cu o valoare inestimabile, o veritabila minune a stupului! 
   Pastura este polen fermentat in conditii naturale in stup, adus in fagure impreuna cu miere si enzime si sigilat cu ceara. 
   Are compoziţia chimică a polenurilor din care provine: glucide, lipide, proteine, aminoacizi, vitamine, minerale, oligoelemente (sodiu, potasiu, nichel, titan, vanadiu, crom, fosfor, zirconiu, beriliu, magneziu, mangan, molibden, cupru, calciu etc), un factor antibiotic, un factor de creştere, hormoni naturali, enzime. 

    Pe timp de iarnă, păstura constituie hrana proteică a albinei. 
    Administrarea polenului si pasturii, in amestec cu miere are efecte deosebite in cazul bolilor hepatice cronice si rezultatele sunt vizibile in 3-4 saptamani. 
   Polenul si pastura hranesc si regenereaza ficatul, datorită compoziţiei bogate în aminoacizi esenţiali şi în vitamine, fiind considerate cele mai bune alimente pentru ficat. 
   In afectiunile hepatice actiunea pasturii este cu adevarat remarcabila, inregistrandu-se rezultate de exceptie in hepatite acute si cronice, in ciroze uscate sau umede. 
   La suferinzii de hepatită cronică sau la cei aflați în convalescență, se recomandă polen, câte 10 g de 3 ori pe zi, după mesele principale. 
   Tratamentul trebuie să dureze maximum 6 luni. 
   Păstura, se administrează la fel ca polenul, de 3 ori pe zi, după mesele principale (câte 10 g). 
   Tratamentul se ține 1 lună. 
   Alte preparate: 
   1. Amestec de produse apicole: păstură, lăptișor de matcă, extract de propolis și miere cu polen, câte 20 g de 3 ori pe zi.
    Tratamentul se ține 2 luni și jumătate. 
   2. Amestec din urmatoarele produse: miere de albine, polen, fructe de armurariu, fructe de catina. 
   Polenul, fructele de armurariu si fructele de catina se macina. Se amesteca si se adminitreaza 1 lingura de 3 ori pe zi, inainte de mese, timp de 2-3 luni de zile. 
   In cazul afectiunilor hepatice severe (hepatite de tip: A, B, C, ciroze), doza va creste la 30 g/zi, administrarea se va face in trei prize (circa 10 g/administrare) si pe cat posibil intre mese, adica la o ora si jumatate sau doua dupa masa. 
   În urma administrării de păstură, s-a observat că timpii de refacere sunt extrem de scurţi, variind între o lună şi trei luni la hepatita A şi B. În cazul hepatitei C, refacerea integrală a ţesutului ficatului ajunge în cele mai grave cazuri la 1 an.